jak zamezit útěku psa a jak v takové situaci postupovat

ZTRACENÝ PODENCO

Váš pes přijel z útulku z Lanzarote,  poměrně malého ostrova s nižší hustotou dopravy, téměř žádným těžkým průmyslem a s nízkou hustotou obyvatelstva. V minulosti pravděpodobně lovil, má silné pudy, kterým sám neumí poručit nebo žil mnoho dlouhých let v kotci, kde se nesetkal s mnoha zvuky a situacemi, kterým je vystaven nyní. Připočteme-li přirozenou plachost primitivních plemen, je třeba být hlavně zpočátku velmi opatrní.

Stát se může cokoliv. Několik psů jsme hledali, některé našli, některé bohužel pozdě. Proto jsme se rozhodli Vám předat pár tipů a požádat Vás, abyste situaci v žádném případě nepodceňovali.

Předem děkujeme za přečtení následujících řádek:

Jak předejít útěku:

  • Projděte si vlastní pozemek a prohlídněte ploty, branky. Jsou zabezpečené?
  • Pořiďte psovi správnou výbavu. Polostahovací obojek martingal se naučte správně nastavit tak, aby v tahu získal přesnou velikost obvodu psa, na začátku o 1 cm méně, aby se pes opravdu nemohl vyvlíknout. Pevný, natěsno zapnutý kožený obojek také dobře poslouží. Společně s ním nasaďte bezpečnostní postroj- neznáte? Moc rádi poradíme. Kupte přepínací vodítko s karabinou na každé straně, jednu na obojek a druhou na postroj.

  • GPS tracker (bílá krabička na postroji psa na obrázku)- lze připojit psovi na postroj nebo obojek, je lehký a v případě útěku se dá jeho poloha sledovat. Cena je kolem 1500 Kč. Hlavně u hodně plachých psů stojí za zvážení.
  • Psa nepouštějte z vodítka, nepokoušejte jeho lovecký instinkt ani jeho lekavost. Najděte si bezpečný oplocený prostor a nechte ho proběhnout tam.

Jak usnadnit případné hledání

  • Zaregistrujte okamžitě psův čip! Není registrovaný v ČR, takže ztrácí na významu. Rádi pomůžeme! Vše lze udělat online na: narodniregistr.cz nebo www.backhome.cz. 
  • Pořiďte psovi známku s telefonním číslem (osobně dávám vždy dvě čísla), nejlépe více kusů a dejte si je na víc obojků, kšíry, ať má pes číslo vždy u sebe. (TIP: Na známku osobně také dávám informaci, že pes je kastrovaný, aby nelákal nikoho, kdo by se snažil chytit „drahého, čistokrevného“ psa)
  • V prvních dnech projděte pěšky co největší okruh kolem domova. Pes bude znát cestu domů. Nepodceňujte jejich silné instinkty, pes i po velmi krátké době ví, kde je DOMA a snaží se tam často vrátit. Vaše počáteční úsilí mu může zachránit život.

Co když se pes ztratil?

  • Vyhodnoťte situaci, zda za ním běžet (viděli jste ho utéct) nebo ne (např: utekl ze zahrady v momentě, kdy jste tam nebyli). Co nejdříve kontaktujte někoho z Lanzpodenco z.s., my to ihned zveřejníme, vy můžete zůstat v terénu. Obejděte nejbližší okolí, upozorněte lidi, že hledáte psa, že není agresivní a rozdejte své číslo. Jste-li v pěší vzdálenosti od domova, poproste někoho, aby kontroloval vchodové dveře. Pokud venčíte dále a začátek vycházky bylo auto, choďte pravidelně i tam. Pokud musíte později odjet, nechte na místě auta svůj kapesník, šátek, ponožku, triko. Pes se může po zklidnění vracet po svých stopách.
  • Kontaktujte policii v místě bydliště a ztraceného psa nahlašte. Bývají ve spojení s místními útulky, kteří volají na policii při příjmu.
  • Jděte na psidetektiv.cz a vytvořte leták dle formuláře, je to velmi jednoduché, leták se objeví na FCB a spolek má veliký záběr!
  • S dalšími lidmi prohledávejte okolí pěšky, často u samců můžou pomáhat právě hárající fenky nebo jiní psi obecně. Podenci jsou smečkoví a může je to k hledačům přilákat. Autem projíždějte větší okruh, jsou to zdatní běžci a můžou mít překvapivě velký okruh.
  • Rozvěšte plakátky po okolí.
  • Informujte obecní úřad, adopční spolky, které v oblasti působí.
  • Bydlíte-li v blízkosti lesů, zavolejte myslivcům a upozorněte je na psa, snížíte tím nebezpečí jeho zastřelení
  • Je v okolí 20 km jen pět veterinářů? Dejte vědět i jim, že pejska hledáte. (Ve větších městech je to složitější.)
  • Zůstaňte v klidu a věřte jejich silné vůli a instinktům, nevzdávejte hledání! Choďte na místo, kde byl pes naposledy viděn a posilujte pachové stopy.